... Oczywiście przez most, zafundowany w 2004 przez Japończyków.
Na tej wyspie, zaraz za mostem mieści się szpital.
Jest chodnik i można bezpiecznie maszerować. Na wyspie jest też budynek prezydenta. Wszak Palau to republika.
Dziś nie było tak ładnego zachodu słońca, niemniej zbliżała się 18.00 więc cyknelam kilka fotek.
Wcześniej, po śniadaniu samodzielnie przyrządzonym, wybrałam się do Akwarium. Bilet kosztuje 5,50 USD. Tłumów tam nie ma. 4 osoby+ ja. Akwarium jest o tyle ciekawe, że te na zewnątrz prezentują nie tylko ryby ale i lasy namorzynowe czy trawę morska. Można zajrzeć nie tylko przez okienko ale i z góry. To takie mniejsze stawki.
Oczywiście jest i tradycyjne akwarium, duże.
Dodatkowo atrakcje to sklep, gdzie pocztówki, bluzy, napoje i inne bibeloty można nabyć.
Potem wybrałam się do ostatniego tutaj muzeum. To Etpison muzeum, przy głównej ulicy. Wstęp kosztuje 10 USD. Niestety, nie pozwalają robić zdjęć. A szkoda, bo to muzeum jest najciekawsze.
Zbiór różnych, pięknych muszli, pokazane sceny z życia tutejszych ludzi z różnych okresów. Dobrze dobrane i ciekawe wyeksponowane manekiny. Próbki materiałów, trochę starych fotografii. Jest co oglądać choć muzeum jest tylko na party. Za to całe piętro zajmuje sklep.
Można tam kupić i prawdziwe muszelki, ceny zaczynają się od 5 USD. Dość duży wybór pocztówek, wyrobów ze szkła, albumy, książki, bluzki, biżuteria i co tam kto chce.
CENY;
Od 0,75 pocztówki,
1,55 USD znaczek do Polski, przy czym skrzynka pocztowa tylko na poczcie. Ta czynna poniedziałek - piątek , 10.00- 16.00,
1,10-1,50 USD piwo 0,33 l, ale europejskie np Heineken od 2,50,
1,80- 2,00 USD 8 szt małych bułek,