Geoblog.pl    jowa31    Podróże    05 listopada -06 grudnia 2024 r. czyli mnie się zachciało do Makao + Hongkong +    W stolicy
2024
lis

W stolicy

Taiwan
Taiwan, Taipei

... Właśnie " zjadło" mi wpis.

Teraz tylko foty, a potem może coś dodam.

- 20 C ale deszczowo i wietrznie,

- wczoraj doladowalam Easy kartę i bez przeszkód dojechałam z Taoyuan do Taipei, jednak miałam środki na karcie

- jestem w hotelu Wondertime 3, blisko Taipei Main Station,

- dzisiejszy dzień zaczęłam od spaceru do Chiang Kai-shek Memorial Hall, wejście darmowe. W głównej sali pomnik Chiang Kai-shek. Jest i wystawa fotografii, medali , odzieży wodza, a także 2 auta których używał. Dokumentacja, głównie fotograficzna z historii Tajwanu.

Co istotne są tu sklepiki z pocztówkami, magnesami itp, po przyzwoitych cenach np magnesy 60- 130 $ tutejszych, pocztówki 25 -40.

O dziwo, jest i poczta, znaczek do Polski 13 $ ( ok.1,60 zł),

- po drodze do Memoriale Hall był oficjalny budynek prezydenta,

- metrem, czerwoną linią do stacji Yuanshan, obok Taipei Expo Park, a stąd do ....

- Taipei Confucius Temple - wstęp darmo. Świątynia nie ma długiej historii bo zbudowano ją w latach 20 ubiegłego wieku, niemniej kolorowo, dużo turystów, w salach bocznych m.in. nauka kaligrafii,
- zaraz obok, z listu lonely planet, a podobno od 2004 i UNESCO, świątynia Bao'an. Piękne dachy i wnętrza pełne kolorów, rzeźb i malunków na drzwiach. Bezpłatnie.
- Xiahai City God Temple - mała urocza świątynia, ukryta przy ulicy. W środku kapłan rozmawiający z wiernymi
Dużo miejscowych. Mała, zagubiona wśród budynków i straganów ale urocza.
- obok ww ulica Dihua street
Znana ze sklepów sprzedających medykamenty
Dziś głównie suszone ziarna wszelkiej maści i owoce.

- piechotą wracam do siebie, jeszcze tylko porcja ryżu z algami i warzywami oraz krewetki. Te niby wielkie ale jak tyłek i oczy im oberwies, to już tylko duże. ( Porcja 180 $, ok. 24 zł. Miejscowo biorą do dań darmowy rosół. Jest tak tłusty, że jak na niego spojrzę to mi się nie chce.

- około 18.00 jest już ciemno. Pod koniec tygodnia temperatura ma wzrosnąć. Póki co prognozują przelotne deszcze

CENY:
- generalnie taniej, trochę, niż w Polsce,
- od 90 $ paczka papierosów ( ok. 12 zł),
- od 45 $ piwo 0.5 l,
- od 20 do 35 napoje o poj. 0,55 l np. herbaty, kolorowe wody, coca cola,
- pociąg z Taoyuan do Taipei - od 44 do. 66 zwykły/ szybki,
- 100 tut dolarów to ok. 13 zł.
- 3 noclegi w Wondertime 3, 2 os. Dla 1 z bookingu - 3.300$
Ale w Taoyuan pokój że śniadaniem w hotelu 3 gwiazdkowy tylko 800 $ ( ok 100 zł).

zula
zula - 2024-11-20 14:59
U Ciebie 20 stopni a u nas śnieg i zimno!
Kot pewno nie jest najważnieszym ,,obiektem,, ale w imieniu kociar dziękuję! .
Ciekawie i ładnie...

jowa31
jowa31 - 2024-11-20 15:05
Zula - kot pilnował małej świątyni Xiahai.
Generalnie to chyba pierwszy na Tajwanie. Specjalnie dla Ciebie.
Za to psów więcej, niektóre wożą w wózkach.

jowa31
Jolanta W.
zwiedziła 60.5% świata (121 państw)
Zasoby: 1091 wpisów1091 2832 komentarze2832 8026 zdjęć8026 0 plików multimedialnych0