Geoblog.pl    jowa31    Podróże    05 listopada -06 grudnia 2024 r. czyli mnie się zachciało do Makao + Hongkong +    Super dzień, pełen wrażeń
2024
lis

Super dzień, pełen wrażeń

Taiwan
Taiwan, Shuishe Ba
Przejechano 19050 km

- najpierw wycieczka statkiem. Statek przybija do 2 portów. Jeden to świątynia, a drugi Ita Thao.

Można wysiąść, pozwiedzać i wejść na kolejny pokład, za 1-2 h.koszt to 300 TWD (ok. 39 zł)

- później busem dookoła jeziora. Tak naprawdę to niezupełnie dookoła. Odjazd z Centrum Informacji, jednocześnie sklep 7/11. Za bilet służy Easy cart.

Ja wysiadłam przy kolejce liniowej.

- Cable car - kolejka, małe i różnokolorowe wagoniki. Jechałam sama. Widoki przecudne. Jezioro z góry wygląda super. Na dole wysokie drzewa, krzewy. Jechałam w dwie strony. Z powrotem różowy wagonik. Dodatkowa atrakcja, podłoga była z
bezbarwnego szkła. Cena w 2 strony to 380 TWD ( niecałe 50 zł). W 1 stronę tylko o 40 TWD taniej.

- potem do miasteczka Ita Thao, tłum jak cholera,

- wsiadam do busu nr 6669 i dojeżdżam do Wenwu Temple. Oczywiście wchodzę nie główną bramą ale od góry.
W świątyni hinduistycznej są 2 spore tarasy widokowe.
Są też pomieszczenia z figurami ich bóstw. Oczywiście skrzynek na datki nie brakuje. Jest też instrukcja jak złożyć prośby do niebios.

- super dzień, temperatura 22 C, wieczorem tylko 17/18 C.
Jutro dalej.

zula
zula - 2024-11-26 16:01
Dobrze ,że ciepło!
A sandały masz pewno bardzo wygodne i ładne!

jowa31
jowa31 - 2024-11-27 13:05
Tak, są wygodne, na przecenach Wolfskina kupione. Gorzej z kupionymi też u nich butami typu adidas. Musiałam zostawić w domu, bo po wyjściu na Poznań wróciłam z obtartymi piętami.

jowa31
Jolanta W.
zwiedziła 60.5% świata (121 państw)
Zasoby: 1098 wpisów1098 2838 komentarzy2838 8161 zdjęć8161 0 plików multimedialnych0