Do Sztokholmu Skavsta polecę z Poznania tanimi liniami Wizz Air. Bilet kupiłam już w połowie grudnia 2011r. Cena „powalająca” bo łącznie z kosztami przelewu bankowego to całe 79zł.
Skoro już miałam przelot rozglądałam się za noclegiem, a te niestety drogie. Nawet łóżko w wieloosobowym pokoju, w hostelach to kwota od 140 zł w górę. Ale tym razem szczęście mi dopisało. Załapałam się na gwiazdkową promocję hotels4u.com. tj. 50 funtów ang. „dofinansowania”. W ten sposób zdobyłam pojedynczy pokój w 3 gwiazdkowym hotelu: Hotell Anno 1647. Już po przeliczeniu na bankowym koncie wyszło ok.180zł/ noc. To nie mało, no ale i hotel fajny zabytkowy, i jedynka, i jego centralne (położenie ok.2 km od dworca kolejowego).
Ostatnią z rzeczy jakie zrobiłam na początku marca br., w ramach przygotowań do wyjazdu, to zakup (oczywiście przez internet) biletów kolejowych. Kupiłam odcinek ze stacji kolejowej w Nykoping do Sztokholmu Centralnego. Tutaj też mi się trochę poszczęściło bo udało mi się dopasowac godziny jazdy z najniższymi cenami.
A , zapomniałabym jeszcze zakupiłam fajny przewodnik po Sztokholmie, z serii Dumont, wydanie z 2011r. i do tego z planem miasta. Za jedyne 23 zł.
Czyli co? Wylot 07 kwietnia, a 10 powrót, a w miedzyczasie zwiedzanie stolicy Szwecji.
TO JUŻ Za TYDZIEŃ.
CENY
Bilet kolejowy Nykoping-Sztokholm-Nykoping – 124 Sek (ok.61 zł)
Hotel Anno 1647 – 96,11 GBP/ 3 noce/pok.1 os.
ADRESY
WWW.sj.se - szwedzka kolej