Geoblog.pl    jowa31    Podróże    05 listopada -06 grudnia 2024 r. czyli mnie się zachciało do Makao + Hongkong +    Turbojetem z Hongkongu do Macau
2024
lis

Turbojetem z Hongkongu do Macau

Makau
Makau, Barra Point

Prom drogę pokonał w czasie godziny i kilku minut.

Bilet za 195 $ Hongkongu nabyty przez internet. Najwieceybylo szukania miejsca z którego startuje prom

Mieści się ono w domu handlowym, na nabrzeżu Central , zaraz za piersami.
Przed rejsem , w centrum zjadłam śniadanie za jedyne 48$ (ok. 25 zł). W tym duży kubek dobrej kawy, smażone jajo, 2 tosty, kawał kurczaka. Do tego była zupa z makaronem, coś jakby rosół. Ale jego już nie dałam rady.

Bez większego problemu z portu podjechałem autobusem. Można płacić $ z Hongkongu, 6, co też uczyniłam.
Potem wg
Mapa.me i info z Airbnb i już. Pokój nie jest wielki, ale spoko, czysto, klima. Obok łazienka na 2 pokoje. Można korzystać z kuchni.

Zostawiłam plecak i szybkie wyjście na miasto.
Najpierw do świątyni A-Ma. Jej początki datuje się na koniec XV wieku, oczywiście z późniejszymi dorobkami i przeróbkami.
Fajna, dużo tutejszych świec i palących się " długopisów" . Na kilku poziomach, schodami w górę.
Obok jest muzeum Morskie, ale do środka nie wchodziłam.

Następnie wybrałam się w górę, na punkt widokowy, ten jednak był zamknięty.
To znalazłam kolejny, nazywa się tak samo jak stojący obok kościół Nossa Seniora da Penha. Kościół z 1622 r. , ładna wieża z dzwonem.
Ale tak naprawdę to z jego dziedzińca widoki zapierające dech
Z tego co widziałam to ludziska raczej dla tych widoków
Zresztą kościół był zamknięty

Było już po 5 pm, czyli za godzinę ciemności miały zapaść

Ale na drodze stanął mi jeszcze dom Mandaryński z XIX. No to weszłam do środka, tym bardziej, że za darmo. Fajny.
Wszystkie 3 zabytki z listy UNESCO.
Potem jeszcze drobne zakupy, płaciłam karta Visa
I na kwaterę wróciłam gdy już ciemno.
Jutro ciąg dalszy zwiedzania.

zula
zula - 2024-11-09 09:20
Brawo!

jowa31
Jolanta W.
zwiedziła 60.5% świata (121 państw)
Zasoby: 1091 wpisów1091 2832 komentarze2832 8026 zdjęć8026 0 plików multimedialnych0