Geoblog.pl    jowa31    Podróże    05 listopada -06 grudnia 2024 r. czyli mnie się zachciało do Makao + Hongkong +    Po prostu Palau
2024
lis

Po prostu Palau

Palau
Palau, Airai Municipality

Lot z Tajwanu trwał 3 h 15 minut.

Zanim nas wpuścili to solidnie przepytali, zdjęcie zrobili, a nawet w paszporcie pod wieżą kazali się podpisać.

Potem druga kontrola, trzeba było okazać kod, który przysłali na mejla po wypełnieniu formularza.

Tego kodu nie da się wyrobić wcześniej niż na 10 dni przed przylotem tutaj.

Celnika ciut zabajerowalam bo na pytania pokazałam mu lekarstwa i pojedyncze batony i ciastka. W ten sposób go zajęłam oglądaniem ww, a pominęłam pytanie o papierosy.

Legalnie można wwozić tylko 1 paczkę. Ja mam dwie więcej.

Po kontroli już czekał na mnie kierowca z moim nazwiskiem na tablicy. Ciut zaszalalam, bo na pierwszą noc wzięłam hotel Airai Water Paradise, z bookingu, noc 120 USD. Z dowozem z lotniska i basenem oraz śniadaniem.

Co do czasu to dotychczas było 7 h różnicy, a teraz jestem już o 8 h do przodu w stosunku do Polski. Czyli u mnie teraz 18.35
Jest już ciemno. Przejdę się pewnie tylko po hotelu.
Klimatyzacja w pokoju na full, więc muszę się ogrzać.

Co do pieniędzy to płaci się tutaj USD.

stock
stock - 2024-11-13 19:33
Pięknie! Powodzenia tam, wspaniałe widoki czekają i temperatura o 30 stopni wyższa niż w Polsce.

jowa31
jowa31 - 2024-11-14 00:44
Stock
Co do temperatury to prawda, odnośnie widoków to zobaczę, mam nadzieję,. Wczoraj już w ciemnościach wylądowałam więc od dziś będę podziwiać, pozdry

marianka
marianka - 2024-11-14 13:13
Ale masz objazdówkę wspaniała!

Jowa31

zielonagora - 2024-11-16 12:14
Wow...

jowa31
Jolanta W.
zwiedziła 60.5% świata (121 państw)
Zasoby: 1091 wpisów1091 2832 komentarze2832 8026 zdjęć8026 0 plików multimedialnych0