Geoblog.pl    jowa31    Podróże    WYSPY OWCZE 23-29.09.2025    W poszukiwaniu owiec i baranów
2025
wrz

W poszukiwaniu owiec i baranów

Wyspy Owcze
Wyspy Owcze, Midvagur

Dlaczego Owcze, a nie Końskie lub nawet Gęsie.
Po długich poszukiwaniach znalazłam w końcu trzy owce. O wiele więcej było koni, a nawet gęsi.
W ciągu dnia niby 13 C, ale szaro, buro i ponuro. Słońca nie było widać, tak jakoś dziś mgliście, czarne chmury. Na dodatek silny wiatr, chwilami mżawka.

Ale siedzieć w hostelu nie wypada. To zrobiłam trochę ponad 16 km. Po własnym śniadaniu wybrałam się na trail o nazwie " palec wiedźmy". Najpierw miasteczko Sandavagur z plażą, kościołem i pomnikiem.
Po drodze strumień, małe kaskady i wodospady. Trasa prowadzi blisko zatoki to i na siny Ocean człek spojrzał.
Palec wiedźmy to skala przypominająca palec. Jej wysokość od powierzchni oceanu to 313 metrów.
Ta trasa jest darmowa.
Po drodze kilka osób.

Za to świadomie zrezygnowałam z pobliskiego wodospadu w pobliżu Midvagur, nazwy nie pamiętam.
Tam woda spada do oceanu.
Na razie mam dość wodospadów, a tam trasa - z hostelu - to prawie 7 km w 1 stronę.
Może gdyby pogoda była inna...
W każdym razie do samej miejscowości Midvagur się wybrałam. Nic specjalnego, poza 1 pomnikiem tam nie ma.
Są 2 sklepy spożywcze. Jeden to Bonus.
Doszłam, idąc w kierunku lotniska, aż do kolejnej zatoki i zawróciłam.
Miało tam być stanowisko archeologiczne, ale teren był zagrodzony i info, że to z uwagi na ptaki.

W sklepie kupiłam 3 banany, szukam ceny na rachunku, a tam 3 z 4,50 korony !

zula
zula - 2025-09-24 22:07
Szkoda ,że nie było słońca- tereny interesujące...podobno jutro będzie słonce- czego życzę!
Zdjęcie profilowe masz wyjątkowe...

stock
stock - 2025-09-25 05:25
16km przy takiej pogodzie to wyczyn, podziwiam. Duży wiatr osłabia, oby w kolejne dni było lepiej z pogodą.

jowa31
Jolanta W.
zwiedziła 64% świata (128 państw)
Zasoby: 1182 wpisy1182 2971 komentarzy2971 9393 zdjęcia9393 0 plików multimedialnych0

20.09.2025 - 29.09.2025

01.09.2025 - 20.09.2025