Geoblog.pl    jowa31    Podróże    02-07.04.2025 r. Istambuł bo...    Wyprawa do Azji czyli część zwana Uskudar
2025
kwi

Wyprawa do Azji czyli część zwana Uskudar

Turcja
Turcja, Üsküdar

Po hotelowym śniadaniu idę na przystań promową. Promy chodzą często więc po odbiciu karty praktycznie ładuję się i odpływamy.
Zaczynam od marszu w kierunku mostu bosforskiego. Tam , kiedyś, była dzielnica rybacka. Aktualnie nic z niej nie zostało
Trafiam tylko na kilka pięknych drewnianych domów. Wzdłuż wielu ulic kawiarnie i restauracje. W nich mnóstwo ludzi, i turyści i mieszkańcy.

Chciałam zobaczyć tzw fajansowy meczet. Doszłam do tego miejsca, tyle, że z obiecanych fajansów nic nie było. Przynajmniej z zewnątrz. Do środka od dawna już nie wchodzę. Nie będę butów zdejmować i chusty ubierać.
Po drodze " zaliczam" kolejny uniwersytet, także medyczny.
Dworzec kolejowy Haydarpasha w remoncie
Wielkość budynku robi wrażenie.
Zaczynam wiać więc przyspieszam, ładuję się na prom do Eminou.zaczyna padać, ostatnie drobne zakupy, mały posiłek i szybko do hotelu. Trochę zmoklam.
Pakuję się. Jutro powrót. Pewnie jeszcze tu kiedyś wrócę.

Chcąc lub i nie z toalet się korzysta. Tutaj darmowe są chyba przy każdym meczecie, w kilku miejscach np. parku, duże skwery aby wejść należy użyć karty Istanbuł, cena 5 lira czyli około 50 groszy. Czasem bywają z obsługą. Wówczas płaci się pani/ panu 10 lub 20 TRY. Generalnie toalety są czyste, z papierem i mydłem.

jowa31
Jolanta W.
zwiedziła 61.5% świata (123 państwa)
Zasoby: 1130 wpisów1130 2893 komentarze2893 8787 zdjęć8787 0 plików multimedialnych0

02.04.2025 - 06.04.2025

22.01.2025 - 08.02.2025