Geoblog.pl    jowa31    Podróże    Wodospady Wiktorii 02-19.09.2025 r.    Powrót do Zimbabwe i hostelu Pennywise cottage
2025
wrz

Powrót do Zimbabwe i hostelu Pennywise cottage

Zimbabwe
Zimbabwe, Victoria Falls

Zapomniałam wczoraj dodać, że w Livingstone, z 2 dni temu doszło do tragedii. Grupa młodych ludzi rzucała kamieniami w pojedynczego słonia. Ten zdenerwowany zaatakował młodego chłopaka, który był w jego pobliżu, stratował go na śmierć.
Jest pora sucha, a słonie szukają pożywienia.
Dlatego też wchodzą do miasta.
Na wycieczce, w Botswanie, pilot mówił, że w porze mokrej poziom wody w rzece jest wyższy o 2-3 metry.

W Zambii, po śniadaniu, jeszcze szybka trasa do sklepu, aby ostatnie kwacha wydać. Kupiłam 0,25 kg ładnie, w woreczku, opakowanej kawy ( 145 kwacha).

Do tego małpkę 0, 20 l , 43 % za dolara. Na piwo, po prostu, nie było mnie stać.

Umówiony kierowca Evans zjawił się o czasie. Jakieś 15-20 minut i granicą.

Teraz się przydała moja wiza Kaza.

Po opuszczeniu Zambii, pieszo przez most. Ponownie spoglądam na rzekę i pomniejszy wodospad. Po 10-15 minutach druga granicą. Przepuszczają plecak przez aparaturę i już.

Nikt nie żąda ode mnie " żółtej książeczki" - szczepienia przeciwko żółtej febrze.

No i dobrze bo książeczkę mam, ale bez szczepień.

Chciałam zrobić. Poszłam w Poznaniu do apteki z listy gov., ale farmaceutka powiedziała mi, że jestem za stara, powyżej 60 . To mam iść do lekarza medycyny podróży, a może potem.

To ich olalam.

Z granicy ponownie taxi i po 10 minutach w moim ulubionym Pennywise cottage.

Mój pokój nr 1 już na mnie czeka, przed pokojem popielniczka.

No i super.

Jowa 31
Jowa 31 - 2025-09-14 20:59
Zielona góra
Najpierw jedne, potem drugie wodospady.
Pozdrawiam

Jowa31
Jowa31 - 2025-09-14 21:03
Marianka
Antybiotyki się nie przydały, ale jeszcze 2 wyprawy w tym roku w planach. Jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony !

Zula
1 i 0,50 kwacha dla Ciebie zabezpieczone. Mam nadzieję że nie zgubię po drodze, zwłaszcza plecaka ( co liniom lotniczym) już nie raz się zdarzało
Pozdrawiam dziewczyny

jowa31
jowa31 - 2025-09-14 21:25
Zielonagora
Cały czas myślę, które? Chyba efekt zależy też od sezonu. Przed wyjazdem na F4F czytałam, aby zabrać płaszcz przeciwdeszczowy. Teraz był zbędny.
Pamiętam też zdjęcia z Iguazu w porze suchej, gdy praktycznie wody nie było, tylko niewielkie strużki.
W Iguazu fajne było podpłyniecie statkiem do Diabelskiego Gardła. Tutaj można nad wodospady polecieć helikopterem. Tylko od 1 osoby chcą aż 150 USD. W przypadku 3-4 osób podobno można utargować do około 100 USD/ osoba.

zula
zula - 2025-09-15 07:39
Plecak nie zginie i kwach będzie u mnie!
Jowa31 dziękuję. Bardzo!

Marianka
Marianka - 2025-09-20 20:52
Ale smutna historia…

jowa31
Jolanta W.
zwiedziła 63.5% świata (127 państw)
Zasoby: 1175 wpisów1175 2971 komentarzy2971 9281 zdjęć9281 0 plików multimedialnych0

20.09.2025 - 29.09.2025

01.09.2025 - 20.09.2025