Program na dzisiaj był prosty.
Najpierw sie wyspac, potem wstac, wymyc sie (ciepla woda pod prysznicem), potem cos zjesc i na miasto.
Konkretnie do jaskin Batu. Tam znajduje sie swiatynia hinduistyczna. W styczniu/ lutym corocznie, obchodza tam duze swieto wraz z obrzedami. Podobno sa one troche masochistyczne.
Bez problemu z KL Sentral przejechalysmy jeden przystanek na Pasar Seni. Za calego 1 MYR-a (ringita).
Potem w okolicach Placu Merdeka szukamy autobusu nr 11, ktory ma nas zawiezc do jaskin.
W koncu jest. To przystanek obok Bangkok Banku.
Kupujemy bilet i jedziemy ok. 45 minut.
Do jaskin prowadza schody, w liczbie 272. Mamy juz niezla kondycje i wchodzimy bez problemu.
Duze wrazenie na mnie przynajmniej robia nie tyle oltarze w srodku jaskin, co sama ich wielkosc i wysokosc. Ostatnia czesc to w zasadzie studnia, w gorze widac niebo, a na bokach przepasci drzewa i rosliny.
Ponadto w jaskini kreca sie malpy, ktore dobieraja sie do reklamowek, puszek po coca- coli, a niekiedy strasza dzieci. ( W tym Marte, ktora utrzymuje, ze jedna z nich chciala ja uprowadzic).
Na wzgórzach jest kilka jaskiń. Min. Dark Cave, a nie tylko wyżej opisana. Biura turystyczne w KL organizują do nich wycieczki. Tzw. educational trip kosztuje 35 RM, a Adventure Trip 80 RM.
Ta sama droga - powrot do miasta.
krecimy sie po glownej hali targowej przy placu Merdeka, zwiedzamy dwie niewielkie pobliskie swiatynie hinduistyczne, ale tylko od zewnatrz bo w srodku sa imprezy. Zamkniete, aczkolwiek mozna co nieco zobaczyc.
Wracamy okolo 18.00 do naszego hotelu w poblizu KL Sentral. Mala i ja jeszcze idziemy na pobliski targ, gdzie kupujemy po kawalku arbuza.
Potem trafiamy na internet.
2* M w miedzyczasie poszly do sklepu, a potem hotelu. (To wina tych malp, Marta zostala przez nie sprowokowana do tego, aby wypic jakies piwko.)
KOSZTY
jaskinie Batu- bezplatnie,